donderdag 4 mei 2017

Gepubliceerd in GGO - wk 18


Een gemiste kans



Na een korte yogasessie en een stevig ontbijt, trek ik mijn outdoor kleding aan en reis vanuit een zonovergoten Spijkenisse naar Ouddorp, waar ik die morgen een weidevogelexcursie ga begeleiden op en rondom het Volgerland. Als ik de parkeerplaats bij de vuurtoren oprij ben ik de eerste. Dat hoort zo ook, want alleen dan kan ik als een goed gastheer de deelnemers optimaal verwelkomen. Al snel melden zich de eerste liefhebbers en om even voor tien uur, het tijdstip dat de excursie start, is een ieder present. Door een klaphekje stappen wij het excursieterrein in en vertel ik over de geschiedenis van het gebied; dat het vroeger buiten het duin gelegen was en dus het zeewater in de kreken vrij spel had. Nu ligt het tegen de binnenduinen aangeklemd en wordt het beheerd door Natuurmonumenten. Nog steeds lopen er kreken door het gebied, wat het land drassig maakt; laarzen en waterdichte schoenen aanbevolen dus.

Terwijl de kievieten door de lucht buitelen, vertel ik mijn verhaal over het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes, dat bij sommige weidevogelsoorten minder goed is te zien, het aantal eieren en de broedduur. Altijd zijn er bij een excursie kenners aanwezig, zo ook vandaag, een van hen wijst ons een vermeende kemphaan aan. Ik stel mijn statief op en ja, een prachtig mannetje met witte kraag stapt parmantig over het slik tussen nog kraagloze soortgenoten. Dan ineens is er alarm, verderop is het in de lucht een drukte van belang. Grutto’s, tureluurs en scholeksters vliegen onrustig door de lucht. Boven een rietkraag zweeft met opgetrokken vleugels een bruine kiekendief op zoek naar kuikens - vandaar zijn naam. Met succes wordt de rover verjaagd. Bij de kijkhut bestuderen wij de diverse eendensoorten en luisteren naar de voor velen nog niet bekende cettiszanger, een van oorsprong Zuid-Europees vogeltje dat de laatste jaren veelvuldig noordelijker wordt waargenomen.

En zo genieten wij met elkaar van een prachtige morgen, met de weidevogel in de hoofdrol. Alleen en ik hoop beste lezer dat u het mij niet kwalijk neemt, de excursie was wel georganiseerd, maar is niet gehouden, het verslag is door mij verzonnen. Hoewel er in de media volop aandacht aan gegeven is, was er geen enkele belangstelling. Ook voor andere weidevogelexcursies in het land was de belangstelling nihil. Het gaat niet goed met de weidevogel, al jaren lopen de aantallen en soorten in van oudsher geschikte leefgebieden achteruit. Met iets meer aandacht kan het tij wellicht gekeerd worden. U krijgt een herkansing. Ga volgende keer eens mee op excursie. De grutto en soortgenoten zijn er zeker bij gebaat.   




dinsdag 2 mei 2017

Dit is de brug

Dit is de brug met een verleden.
Ooit rammelden bouten en bielzen,
blies de locomotief zware zwarte wolken,
reden paard en wagen over twee banen van hier naar daar.
Nu heeft hij zich verbreed verheven,
als een burcht over een Hollandse rivier.
De stoomtram - Nee die rijdt niet meer,
over zwart asfalt zoeven nu fietsen heen en weer.