zaterdag 5 maart 2016

De Brug



Het is vandaag de vierde keer in korte tijd dat ik naar de brug loop. Door omstandigheden was ik in een diepe depressie geraakt, maar daar ben ik nu vanaf. Wat resteert zijn kleine angsten op momenten van stress, die ik volgens mijn therapeut alleen op deze manier kan overwinnen. Ik voel mij sterk als ik de brug oploop. Het is een oude brug van stalen binten die doormiddel van klinknagels met elkaar verbonden zijn. Hij verbindt het moderne stadscentrum met de oude oorspronkelijke stad. De brug bolt in het midden. Op dat punt sta ik stil. De rivier stroomt krachtig. Wier en water golven woest langs de poeren van de brug als ik mij over de lage reling buig. Even voel ik angst. Als die overwonnen is, loop ik verder. In de verte langs de oever waar het water kalmer stroomt, roeien studenten in ranke boten hun wedstrijd. Een man geeft met een soort van toeter vocaal het ritme aan. Als in een impuls sta ik stil. Een onweerstaanbare drang brengt mij op de gedachte terug te keren naar het midden van de brug. Daar steun ik op de reling. Een gevoel van leegte valt over mij heen. Het is alsof ik niet besta. Pas als een auto met piepende remmen stopt, de bestuurder zijn portier opent en naar mij toe komt lopen, besef ik in welke benarde positie ik mij bevind; als in een trance ben ik op de reling geklommen. Ik schrik en draai mij om naar de man die pratend op mij toe komt lopen. Een enorme angst overvalt mij. In paniek zuig ik snel en diep mijn longen vol. Langzaam verlies ik het bewustzijn. Een hand grijpt om mijn schouder, doch ik val. Tomeloos diep draai ik om mijn as door het donker. Een koude waterstroom voert mij mee. Boven mij schakeert licht en donker. Dan zink ik weg in een caleidoscoop van kleuren.

Het is nu vier maanden geleden dat mijn zusje is begraven. Haar lichaam is kilometers stroomafwaarts gevonden nadat zijn van de brug is gevallen. Gevallen, vraag ik mij af? Of was het een verkapte zelfmoord, zoals haar therapeut het aan ons vertelde? Het blijft onduidelijk. Om haar dood te verwerken loop ik over de brug naar de plek waar zij in het peilloze diepe water viel. Even houd ik stil en ga dan verder. In gedachten loop ik langs de markthal pal bij de brug en over de rotonde de oude binnenstad in. Bij een banketbakker houd ik halt. Ik ga de winkel binnen en bestel koffie met een klein gebakje. Vanuit het raam kijk ik naar de gevels aan de overkant. Eén pand daarvan heeft dubbele deuren. Naast de deuren staat een man, een dakloze. Telkens als er iemand het pand naar binnen wil gaan, opent de man vriendelijk de deuren. Als de bezoeker later naar buiten komt legt deze een muntstuk in de hand van de dakloze. Na mijn laatste slok koffie ga ik naar buiten, nog eenmaal besluit ik het pand, dat een kerk is, binnen te gaan. Ik wil het moment dat ik samen met mijn zusje had, een paar dagen voordat zij gegrepen werd door zware melancholie, herbeleven. Ik vind mijn rust, maar wat geweest is, is voorbij. Ik kan het gevoel van destijds niet meer terughalen. Buiten geef ik de man wat geld en loop naar de brug, over de rotonde en langs de markthal die nu links van mij ligt. Op de plek waar mijn zusje in het water gevallen is, buig ik over de reling en raak in een intense stroom van gedachten. Het water kolkt, de diepte zuigt. Het lijkt alsof een stem mij roept. Pas als een man tegen mij praat schrik ik op uit mijn gedachten. Ik wankel en val.

zondag 28 februari 2016

De vlucht van de speer



Ondanks dat het winter is, dringt de lente zich op. Donkere wolken jagen elkaar na en daartussen vechten felle opklaringen om hun plek. Naast mij in de auto zit een goed gesoigneerde atleet - geknipt en geschoren. Om dit seizoen niets aan het toeval over te laten zijn wij op weg naar Nieuwersluis om daar een goede speer te kopen. Ik heb mij goed voorbereid. De route is uitvoerig bestudeerd. Elke afslag staat in mijn hersens gegrift. Voor de laatste kilometers heb ik een topografische kaart bekeken en deze als het ware gefotografeerd. Ter plekke hoef ik dan alleen maar door mijn geheugen te bladeren.

“Jij gebruikt nooit een Tomtom hè?” zegt de atleet.
“Nee, als gewezen landmeter kan ik goed kaartlezen en aan de hand van die gegevens onthouden waar ik mij bevind. Soms gaat het verkeerd, zoals die keer bij Breda, toen miste ik een afslag. Weet je nog?” Hij moet lachen en kijkt voor de zekerheid op zijn mobiele telefoon of wij dit keer wel op de goede weg zijn. Dat blijkt niet het geval. Ik heb geen afslag gemist, maar de verkeerde rijbaan aangehouden. Met behulp van mobiel en geheugen zijn wij tien minuten later wederom ‘en route’.
Als wij van de snelweg afrijden en langzaam de bewoonde wereld verlaten, gaat het knagen bij de atleet; “We rijden toch wel goed, ik zie alleen maar weiland en water”. Ik stel hem gerust, dit keer rijden wij goed.

De deur van het kantoor zwaait open als wij het pand binnengaan. Een man van in de zeventig schudt ons de hand. Pas dan herkent hij mij van een vorig bezoek. Enthousiast biedt hij ons een stoel en koffie aan. Wat volgt is een verhaal over het speerwerpen waarbij voornamelijk de techniek aan de orde komt. Hoe kan het ook anders de man is zelf een uitstekend speerwerper geweest. Om zijn verhaal te ondersteunen, gebruikt hij een serie foto’s aan de wand. Op de foto’s wordt een complete worp in fragmenten verbeeld. Drie fanatieke liefhebbers hebben elkaar gevonden. Na een kleine drie kwartier heeft de man zijn verhaal verteld en tovert hij ‘onze’ speer tevoorschijn. Hij past maar net in mijn auto. Wij nemen afscheid van de man en rijden terug naar huis. 

Nu is het wachten op een goed resultaat. Aan de speer zal het niet liggen, want die heeft al enkele fraaie vluchten gemaakt.