vrijdag 9 januari 2015

Ik ben Charlie



Verkleumd stap ik ‘s avonds de woonkamer binnen. Als ik mij warm aan een kop koffie, hoor en zie ik nog net de laatste flarden van het nieuws. Er is een aanslag gepleegd in Parijs. Vooralsnog dringt geen enkele betekenis tot mij door. Als ik later in bed naar, ‘met het oog op morgen’ luister en de feiten hoor raak ik verontwaardigd. Dan zet ik de radio uit, praat nog even na met mijn vrouw en val in slaap.



Na een droomloze nacht lijk ik de aanslag vergeten. Dat wordt anders als ik een dagblad in mijn handen houd. Op een cartoon uit 2011 schrijft Charlie Hebdo,



“L’AMOUR

PLUS FORTQUE LA HAINE

Liefde is sterker dan haat



Op de tekening kussen een cartoonist en een moslim elkaar innig. Ik sla de pagina om en lees over de aanslag op het vrije woord waarbij twaalf mensen zijn vermoord. Na zes pagina’s te hebben gelezen is mijn verontwaardiging van gisterenavond omgeslagen in afschuw. In de media en bij demonstraties hoor en zie ik later die dag de kreet, ‘Je Suis Charlie’.

Nu ik dit stukje schrijf sla ik de laatste pagina van het dagblad om. Daarop prijkt een vuist, waarin het tot slaghout opgerolde dagblad dat ik zojuist gelezen heb rust. Als vliegen heeft Het Vrije Woord zijn vijanden van zich afgeslagen.